fredag 8 juli 2011

Årsbästa x2 på abborre!

Bestämde mig igår att jag skulle ta mig ut på Bredsjön riktigt tidigt idag på morgonen och köra riktat fiske efter abborre. Plockade ihop mina två lättare spön och drog ut betesboxen med abborrbeten ur min LF Bag och stoppade ner i en ryggsäck tillsammans med nödvändiga verktyg. Ställde klockan på 04:00 och somnade väl runt tolv, så fyra timmars sömn senare ringde klockan och det vars dags att ta sig ut på sjön. Hade ju förberett allt så det enda som behövde göras var att fixa några mackor till frukost att ta med samt brygga en termos med kaffe såklart.

04:35 var jag ute på sjön som inte var riktigt spegelblank men inte långt ifrån. Underbar känsla att befinna sig på sjön så tidigt. Satte direkt kurs mot grundet som brukar leverera på somrarna och i första kastet med min Super Spook Junior högg en skaplig abborre på 0,44kg. Mitt redan goda humör blev ännu bättre och jag tänkte att nu kommer jag få uppleva en riktig abborrbonanza här på morgonen. Det dröjde dock innan nästa abborre skulle få syna insidan av båten.

Efter en halvtimmes nötande på grundet utan någon ytterligare kontakt drog jag vidare till en risvåle som brukar ge någon abborre då och då. Nu var dom dock riktigt svårflörtade och det enda av intresse som hände var en gädda som bjöd på en luftfärd av rang när han missade min Super Spook. Drog ytterligare ett tiotal kast i samma riktning för att försöka lura den till hugg igen men om den ens var kvar på samma ställe så var den inte intresserad.

Testade ytterligare en risvåle utan något vidare resultat, en gädda tog på min Relax Shadjigg och några mindre borrar högg på den mindre Relax jag testade efter jag släppt tillbaka gäddan. Tog kaffepaus, käkade upp sista mackan och började fundera på om jag bara skulle få en enda abborre som man inte behövde skämmas för. Bestämde mig i alla fall för att dra till ett ställe med mycket näckrosor och där försöka lura någon gädda att hugga på Killer Frog. Riktigt roliga hugg blir det så jag tänkte det kunde vara en bra break från de fisktomma risvålarna. Tog inte många kast förrän en pigg liten gädda på runt kilot kastade sig över grodan men missade flera gånger. Tror det var först i fjärde försöket han lyckades och sen bjöd han på flertalet luftfärder under drillningen. Trots att han kämpat på så bra simmade han vidare såfort jag sänkte ner honom i vattnet igen, brukar ju få hålla i dom ett tag annars.Drog vidare till sista risvålen och det fanns inga större förhoppningar om stordåd då vi inte haft nå bra fiske alls vid den sista tiden. Men redan i första kastet med min ledade Rapala Countdown högg en pigg abborre på 0,56kg. Efter det dröjde det inte länge förren en modell större på 0,89 kom upp. Båda riktigt roliga fighter då dom verkligen gav allt. Efter ett tag utan känning bytte jag till min svartvita Relax Shad och efter bara några kast hade jag ett bra hugg längs botten, tyvärr visade sig vara en gädda så det var väl inte undra på att det kändes lite tyngre. Fortsatte att nöta med jigg och precis när jag börjar fundera på att dra hem hugger det till rejält. Känner direkt på de snabba knycken i spötoppen att det är abborre på kroken och av ljudet från slirbromsen att döma var det en riktigt fin sådan. Blir lite nervös för att den ska lossna då det är ganska lätt hänt när man kör lite större shadjiggar utan stinger. Till sist kommer den upp nära båten och jag håvar den bara för att vara på den säkra sidan. Det visar sig vara dagens största abborre med sina 1,1kg och 45cm. Därmed blev det 2 årsbästa på abborre med 0,89 samt 1,1kg. Alla fiskarna fick såklart simma vidare, ser fram emot att försöka överlista dom igen lite senare i höst när de ätit upp sig rejält.

2 kommentarer: