torsdag 2 juni 2011

Trögt fiske i blåsigt väder

Idag vart det åter en tur på bredsjön. Vädret var knappast på topp men vi beslutade oss för att i alla fall testa att komma ut på sjön. Kalle var mest på hugget eftersom han ville testa sin nya aluminium båt. Så det blev första gången som Team Skatbo fiskade med två båtar samtidigt. Dagen blev blåsig och fisksnål. En fisketur med sex gäddor på två båtar är ju knappast något som får en att dansa segerdans på bryggan och sjunga We are the champions i kör.


Första gäddan kom i alla fall fort. Vi drog ett par snabba kast en bit utanför bryggan medan vi la upp planen för dagen. Då högg en liten kaxig gädda på Westins papegoj. Westinaren skulle även lura nästa fisk på kroken. Den här gången var det en gädda av en mer respektabel storlek som högg. Bara ett stenkast ifrån vart jag tog mitt PB (5,55kg) kom ett kraftfullt hugg. Fisken kämpade på bra och kändes relativt tung. Jag fick förhoppningar på ett nytt PB men när vi fick in fisken till båten så såg den aningens liten ut för att vara en femma. Mycket riktigt stannade vågen på 4,2 kg, vilket i alla fall blev dagens största fisk. Vi fortsatte att metodiskt fiska oss längre in i viken med ett par välförtjänta kaffestopp för att samla kraft. Vi lyckades dock inte få till fisket ordentligt och endast ett par enstaka mindre gäddor fångades. Det hade vart blåsigt hela tiden men när vi var som djupast inne i viken ökade vinden kraftigt. Det blev en ordentlig fight för våra elmotorer att ta oss framåt i motvind. På rena deadliest catch vågor fiskade vi oss tillbaka mot bryggan. Jag och Sebbe tog täten och Kalle kämpade på en bit bakom. Våran båt blev fisklös i det krävande förhållandet, men Kalle visade varför han har det hösta PB'et i teamet och lyckades med fisket bättre i den hårda vinden. Först fick han en gädda i modell mindre som han i t-shirt i den kyliga vinden rutinerat krokade av samtidigt som han styrde båten. Efter det halkade han en bit efter eftersom han gjorde en piruett medan han prompt skulle stoppa in en ny snus, trots att det var svårt att styra båten redan som det var. Jag och Sebbe betraktade från håll hur han fick ytterligare ett hugg. Vi misstänkte på spöreaktionen att det var en mindre gädda till. 

När Kalle sedan kom in till vårt depåstopp inne vid bryggan berätta han att det dock var en abborre och ett riktigt prakt exemplar dessutom. Tyvärr släppte, vad han själv beskrev som, "sitt livs abborre" precis vid båten och PB borren var förlorad. Som en sann storfiskare måttade han i luften hur stor abborren var medan han berättade. Odiskutabelt skulle den ha vägt in på en bit över kilot, frågan är bara, hur mycket? Det kommer vi aldrig få svar på tyvärr, men man kan hoppas att vi får möjlighet att vägen den i framtiden, ännu större. Vid bryggan övervägde vi att packa ihop men vi samlade mod och tog en sväng till på den blåsiga sjön. Det visade sig dock vara ett mindre lyckat beslut och efter en kortare tids svårt fiske beslutade vi oss för att återvända till bilen och ge oss för dagen.

2 kommentarer: