fredag 6 april 2012

Ja jävlar, ääääääntligen nytt PB!

Idag var det så äntligen fiskepremiär från båt i Bredsjön. Förra året körde vi första båtpasset 22 April men som tur var släppte den förbannade isen sitt grepp tidigt i år. Jag och Daniel kom ner till bryggan först och började stuva ner all utrustning i båten. När vi backar ut lyckas jag med konststycket att fastna med givaren till ekolodet i linan som jag förtöjer aktern på båten med och givetvis går det billiga skitfästet sönder. Ingen vidare start på dagen men skit händer och det kommer inte vara allt för svårt att laga fästet. Vi drog direkt ut mot mitten av sjön för jag var tvungen att sträcka ut min nyinköpta lina som låg lite dåligt på multirullen. När det är gjort ser vi hur Kalle är på väg ner till sjön med sin båt så vi vänder för att möta upp med honom. Daniel får ett hugg på sin nyinköpta McMy på den snabba färden till bryggan men tyvärr ville den inte fastna.

Vi snackar ihop oss lite och bestämmer oss sedan för att fiska oss västerut med stopp i och utanför en lekvik på vägen dit. Det skulle dock visa sig vara riktigt svårfiskat och vid första fikat är det ingen som haft någon kontakt. Efter fikat sticker Kalle iväg åt ett håll medan jag och Daniel fortsätter in i ännu en vik för att försöka lura någon gädda. Även på detta ställe verkar det vara stendött och trots frestande med Spinnflugor, Alien Eels och Svartzonkers i alla dess former och färger vägrar gäddorna bjuda till.

Efter ett tag började man bli lite frusen och Kalle hade dragit iväg långt nå djävulskt så vi bestämmer oss för att försöka komma ikapp honom och värma oss med lite varm soppa som Daniel så föredömligt hade tagit med sig. När vi åker mot Kalle passar vi såklart på att köra lite dragrodd men med skralt resultat även denna gång. Vi stannar till och kastar lite vid ett vassutskott för att sedan fortsätta vår dragrodd mot Kalle. Nu har jag bytt till mitt nya skeddrag, Sebile Onduspoon, och det hinner inte vara i vattnet många sekunder innan jag får ett våldsamt hugg. Gäddan kämpar på ganska bra i början men mot slutet åker den bara med så jag är skeptisk till någon storlek. När den väl kommer glidande mot båten ser den ut att vara ganska lång. Men den visar sig vara otroligt smal tyvärr, en riktig slips. Efter avkrokning vägs och mäts den till 3,25 kg samt 93 cm, kunde gott varit något kilo till med den längden.

När vi mötte upp med Kalle för mat fick vi reda på att han också haft dåligt fiske, endast ett missat hugg. Kändes lite halvsegt men när vi väl fått i oss varm soppa, kaffe och kanelbullar kände man sig redo för fortsatt fiske. Kalle drog iväg åt sitt håll och jag och Daniel körde tillbaka in i en större vik. Nu åkte vi dock inte hela vägen in utan höll oss i utkanten och rodde drag. Eftersom gäddan jag fick tidigare tog på Onduspoon som var guld och svartfärgat bytte jag nu till en Svartzonker McTail tigergösen och satt på en guldfärgad paddel av äldre modell på den, då jag haft den på en annan McTail tidigare satt den inte så jättebra men jag tänkte att det skulle säkert fungera. Hade såklart velat fortsätta med Onduspoon men den gick lite för djupt för stället vi nu befann oss på.

Efter ett par minuters dragrodd hugger det till på McTailen men det är inget som vill fastna, jag känner direkt att gången är annorlunda och när jag vevar upp för att kontrollera saknas paddeln. Sätter då fast en annan guldpaddel, denna gång av nyare modell och droppar även dit ett par droppar superlim så den ska hållas på plats bättre. Vi fortsätter dragrodden och efter ett litet tag suger det till rejält i grejerna, jag får till ett bra mothugg och känner skapliga knyckar i spöt. Tycker först inte den känns så stor men när den börjar böka nere vid botten känns den lite bättre och Daniel börja prata om PB. Jag är lite skeptisk men då hon relativt lätt kommer in bredvid båten ser vi att det är en riktigt fet gädda och PB är verkligen en möjlighet. Precis när Daniel ska håva gör hon en tvärvändning och det är inte långt ifrån att betet fastnar i nätet. Som tur var klarar det sig och håvningen går utan problem på nästa försök.
När hon ligger där i håven börjar vi spekulera om vikt, Daniel tror att det lätt är 6-7 i alla fall, jag är lite mer skeptisk och är nöjd bara det är över 5 så jag slipper ha kvar mitt pinsamma rekord på 4,9. Vi stoppar försiktigt ned henne i Daniels ikeapåse och väger henne till 7,6kg, nytt PB! Lägger henne sedan på mattan för mätning och efter ett par försök med en icke samarbetsvillig madam fastställer vi längden till precis 100 cm. Ner med henne i håven igen för återhämtning men hon visar ganska snabbt att hon är redo att simma vidare så jag lyfter henne ur håven och släpper iväg henne. Det är bara att hoppas att man lyckas fånga henne igen och att hon inte råkar ut för fel sorts fiskare.

Efter det möter vi upp med Kalle igen och han har fortfarande inte fått något, men däremot lyckats kasta upp en Salmo Slider på land. Vi tar och fikar lite och sen kör vi ett sista ryck, det händer inte så mycket på det rycket förutom att Kalle lyckas landa en gädda. Vi drar oss mot bryggan där Kalle får nog och åker hem medan jag och Daniel fortsätter en bit bortåt. Men det visade sig onödigt då det var heldött och det enda som händer är att Daniel fastnar i en gammal risvåle men tack vare bra lina kan han dra upp vad som ser ut som ett mindre träd och rädda sin wobbler från att korsa över till de sälla jaktmarkerna.

Vi summerar närmare sex timmars fiske med endast tre fiskar men med våra mått mätt riktigt bra storlek på i alla fall en av dom är vi trots det nöjda med dagen. Förmodligen blir det en sväng imorgon också, vi får se hur det blir. Skitfiske på er!

5 kommentarer:

 1. Mycket fin fångst, tror jag snart måste börja vara ute på sjön igen, du börjar närma dig mitt rekord (men än är det nått kilo kvar) :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar. Ja jag tror det kan vara svårslaget :)

   Radera
 2. Grattis Sebbe

  /// Fjällman

  SvaraRadera
 3. Rikard Fjällman25 april 2012 10:54

  Du får komma hem till stordjön och prova lyckan någon dag.

  MVH
  Fjällman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket. Och ja det lär vi fan försöka styra upp!

   Radera